X

faqΣ' αυτή την ενότητα θα βρείτε συγκεντρωμένες τις απαντήσεις σε μερικές απο τις συχνότερες ερωτήσεις που γίνονται σχετικά με τα κουφώματα αλουμινίου.

 

Το αλουμίνιο ή αργίλιο (Al) είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Κατά βάρος αποτελεί περίπου το 8% του στερεού φλοιού της. Η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο. Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει γιατί με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό επιφανειακό, μη ορατό, στρώμα οξειδίου του, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του (φαινόμενο της παθητικοποίησης). Επίσης, εξαιτίας της σχετικά χαμηλής του πυκνότητας και της μεγάλης του ικανότητας να δημιουργεί μεγάλη ποικιλία κραμάτων, έγινε στρατηγικό μέταλλο για την αεροδιαστημική και όχι μόνο βιομηχανία. Η δυνατότητά του αλουμινίου να είναι πρακτικά αδιάβρωτο στις καιρικές συνθήκες, το καθιστούν κατάλληλο υλικό ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών.

Το αλουμίνιο είναι σήμερα το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές και αποτελεί τη βασική ύλη κατασκευής κουφωμάτων, αφού προτιμάται από το 75% των καταναλωτών. Το αλουμίνιο είναι οικολογικό υλικό φυσικής προέλευσης που υπάρχει άφθονο στη φύση, είναι μη τοξικό, 100% ανακυκλώσιμο, με αποτέλεσμα να μην επιδρά αρνητικά στην υγεία και το περιβάλλον. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή, τόσο στη χρήση, όσο και στο πέρασμα του χρόνου εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής στο κούφωμα. Πρόκειται για υλικό υψηλής αισθητικής που μπορεί άνετα μα χρησιμοποιηθεί τόσο σε μοντέρνες, όσο και σε παραδοσιακές κατασκευές. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση. Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν άριστη τελική εμφάνιση, που οφείλεται τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και στη δυνατότητα βαφής τους. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και υφής των χρωμάτων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτροστατική βαφή, ανοδίωση για μεταλλική υφή ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου. Επίσης είναι κατάλληλο για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Είναι προϊόν που παράγεται και μεταποιείται στην Ελλάδα.

Θερμο-διακοπή σε ένα κούφωμα σημαίνει το σταμάτημα ή καλύτερα η μείωση της μεταφοράς ενέργειας (θερμότητας) που αφορά το πλαίσιό του. Αυτό επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό των προφίλ του σε 2 μέρη (εσωτερικό και εξωτερικό) και την ενδιάμεση προσθήκη πολυαμιδίου έτσι ώστε να απομονώνεται πλήρως η εσωτερική από την εξωτερική του επιφάνεια.Το πολυαμίδιο είναι υλικό που έχει υψηλές επιδόσεις σε ότι αφορά τη μηχανική αντοχή, στις χημικές επεξεργασίες και στη θερμική μόνωση. Ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, εμποδίζοντας την μεταφορά θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η χρήση συσκευών θέρμανσης και ψύξης με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων.

Κατά την επιλογή ενός κουφώματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

 • Οι διαστάσεις και ο τύπος του κάθε κουφώματος (ανοιγόμενο, συρόμενο, με θερμοδιακοπή ή συμβατικό), ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και ο προσανατολισμός του σπιτιού.
 • Η επιλογή κατάλληλων υαλοπινάκων, καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια ενέργειας και το εισερχόμενο φως.
 • Το κούφωμα να προσφέρει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης.
 • Οι διαστάσεις και τα πάχη του συστήματος να καλύπτουν το επιλεγμένο άνοιγμα, ώστε το κούφωμα να είναι εντός προδιαγραφών.
 • Να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον αρχιτέκτονα, τον μηχανικό και τον κατασκευαστή των κουφωμάτων ώστε να αποφασιστεί από κοινού η επιλογή κατάλληλου συστήματος που θα καλύπτει τις προδιαγραφές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας του σπιτιού.
 • Το κούφωμα να συνεργάζεται άψογα με πιστοποιημένα εξαρτήματα, καθώς επηρεάζουν άμεσα την απόδοση και λειτουργία του.
 • Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και η απόδοση του κουφώματος που αναφέρονται στο πιστοποιητικό των δοκίμων του να καλύπτουν τις ανάγκες της εφαρμογής.
 • Μείωση μεταφοράς θερμότητας

Η μείωση της απώλειας θερμότητας έχει ως συνέπεια, οι εσωτερικές επιφάνειες του κουφώματος να διατηρούνται θερμότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (π.χ. εξωτερική θερμοκρασία 0oC, εσωτερική θερμοκρασία 20oC) και δροσερότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. εξωτερική θερμοκρασία 40oC, εσωτερική 20oC).

 • Οικονομία στη θέρμανση και την ψύξη

Η αποτελεσματικότερη θερμομόνωση και αεροστεγανότητα, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των δαπανών και προστασία του περιβάλλοντος.

 • Ελαχιστοποίηση του φαινομένου της υγροποίησης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα ενεργειακά κουφώματα ελαχιστοποιούν την παρουσία του φαινομένου των υδρατμών (υγροποιημένου θερμού αέρα πάνω σε ψυχρή επιφάνεια) στην εσωτερική επιφάνειά τους, όταν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

 • Απόσβεση του επιπλέον χρηματικού ποσού που απαιτείται για την απόκτησή τους από την εξοικονόμηση ενέργειας (περίπου 30 μήνες).

Τα κουφώματα αλουμινίου δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση. Ωστόσο, ο καθαρισμός κρίνεται αναγκαίος όταν οι επικαθήσεις σκόνης ή άλλων ρύπων είναι εμφανείς στην επιφάνεια των κουφωμάτων.

 • Για τον καθαρισμό αρκεί ένα βρεγμένο μαλακό πανί και απορρυπαντικό με ουδέτερο pH (5,5 - 8,0).
 • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ οξέα ή άλλα δυνατά υγρά καθαρισμού όπως χλωρίνη.
 • Δεν θα πρέπει να τρίβουμε τα κουφώματα με βούρτσες, σύρμα ή άλλα υλικά που χαράζουν.
 • Ειδικά στις βιομηχανικές και παραθαλάσσιες περιοχές, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται συχνότερα.
 • Τα λάστιχα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 8 -10 χρόνια για να διατηρείται η άριστη στεγανότητα του κουφώματος.
 • Μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει να απομακρύνονται τα προστατευτικά φιλμ που υπάρχουν πάνω στα προφίλ.
 • Υπολείματα σιλικόνης που τυχόν έχουν παραμείνει σε κάποια σημεία μπορείτε να τα απομακρύνετε με βαμβάκι και μπλέ οινόπνευμα.
 • Λιπαίνετε όλα τα κινούμενα μέρη και εξαρτήματα των ανοιγόμενων κουφωμάτων μια φορά το χρόνο.

Η μέθοδος προστασίας SEASIDE CLASS, προέκυψε μέσα από αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε εργαστήρια με αφορμή τον κίνδυνο νηματοειδούς διάβρωσης των βαμμένων προφίλ αλουμινίου. Έτσι δημιουργήθηκε μια διαδικασία που προέβλεπε μια ενισχυμένη επιφανειακή κατεργασία που προηγείται της βαφής. Η συγκεκριμένη προεργασία περιλαμβάνει διπλή, αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν τη χρωμάτωση και τη βαφή των προφίλ με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το παραθαλάσσιο ή έντονα μολυσμένο. Η προσβολή πρέπει να αφαιρέσει συνολικά, τουλάχιστον 2 gr/m2 μετάλλου με ελάχιστο όριο αφαίρεσης για κάθε έναν από τους αλκαλικούς και όξινους κύκλους επεξεργασίας, το 0.5 gr/m2.

Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου που αποτελεί το φορέα πιστοποίησης και απονέμει το σήμα SEASIDE CLASS διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι :

 • H SEASIDE CLASS, στα ελληνικά ονομάζεται ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΛΑΣΗ και απονέμεται μετά από έλεγχο, στις εταιρείες που ήδη κατέχουν το πιστοποιητικό QUALICOAT.
 • Η προεργασία αυτή συνίσταται σε αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν τη χρωμάτωση και τη βαφή των διατομών αλουμινίου, με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε ιδιαίτερα επιβαρημένο περιβάλλον (π.χ. παραθαλάσσιο).
 • Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου απονέμει το πιστοποιητικό QUALICOAT με απαίτηση SEASIDE CLASS - ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΛΑΣΗ, ως επιβεβαίωση ότι το βαφείο έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αυτής της προεργασίας.

home6

Αν κατασκευάζετε καινούργιο σπίτι ή έχετε αποφασίσει την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων της κατοικίας σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να λάβετε, μετά από επιμέτρηση, μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη εγκατάστασης κουφωμάτων.

Φόρμα επικοινωνίας
ReCaptcha

PRACTIKAL ΑΦΟΙ Σ. ΚΛΑΔΗ Ο.Ε.
Πρασίνου Λόφου 116 | Ν. Ηράκλειο 141 21

Τηλ: 210 2846346 | Fax: 210 2846346
Κινητό: 6944 376313

Αρ.Γ.Ε.ΜΗ:085812202000
Εmail: info@practikal.gr